Blog

 

Blog

Fri 3.6.2022

Matkalla tuntemattomiin maailmoihin


Ihmiskunta lähtee tutkimaan Marsia tavoitteenaan sen asuttaminen. Maailmanlopun tunnelmat ovat ulottaneet lonkeronsa maan päälle, kun taivaalta sataa tulta ja tulikiveä viattomien niskaan. Aikuistumista vastaan kapinoiva lapsi haluaa elää omissa maailmoissaan ikuisesti ja saada mukaan myös muita ikäisiään. Näkymät voisivat hyvinkin olla nykypäivää, mutta tällä kertaa kyseessä on joukko Forssan 23. Mykkäelokuvafestivaalien ohjelmistovalintoja. 

Vuosi 2022 on science fiction -elokuvan juhlavuosi, sillä 1. syyskuuta tulee 120 vuotta Georges Mélièsin mielikuvituksellisesta elokuvasta Matka kuuhun. Ikoniseksi muodostunut kuva raketin silmäänsä saaneesta kuu-ukosta nähtiin ensimmäisen kerran Forssassa jo vuonna 2005, mutta tämän vuotista ohjelmistoa koottaessa sen esityspaikkaa ei tarvinnut edes epäillä. Seurakseen tämä mainio avaruusseikkailu saa kaksi muuta Mélièsin fantastista tutkimusmatkaa, kaksi vuotta myöhemmin valmistuneen Matka mahdottoman lävitse ja tekijänsä viimeisten teosten joukkoon jääneen, Jules Vernen teksteihin löyhästi pohjautuvan fantasianäyn Pohjoisnavan valloitus. 

Méliès ei ollut ainoa mykällä kaudella toiminut avaruuden valloittaja, sillä esimerkiksi tanskalaiset tunsivat vetoa kaukaisiin galakseihin. Heiltä olemme valinneet kaksi lajityypin kulmakiveä: August Blomin Maailmanloppu on apokalyptinen näky maapalloa odottavasta tuhosta, kun taas Holger-Madsenin Avaruuslaiva kuvaa ihmiskuntaa ikuisena onnen etsijänä. Molempia elokuvia varjostaa suunnatonta menetystä aiheuttanut maailmansota, mutta molemmat antavat myös toivoa paremmasta tulevaisuudesta – tätä me kaikki tarvitsemme myös tällä hetkellä, koronan ja Ukrainan sodan vastapainoksi.

Maurice Tourneur oli elokuvan ensimmäisiä suuria runoilijoita ja vuonna 1918 valmistunut Sininen lintu kenties jopa hänen suurin teoksensa. Kahden maailmalta onneaan etsivän lapsen tarina lumoaa toteutuksellaan, eikä sen ajaton sanoma ole menettänyt rahtuakaan tehostaan. Aidolta 35 mm:n filmiltä esitetty kopio tulee suoraan pohjoisamerikkalaisen George Eastman Museumin kokoelmista ollen yksi festivaalimme kohokohdista.

Nämä kaikki ja paljon muuta on luvassa Forssan hämärtyvässä syysillassa. Lähtölaskenta festivaaleihin voi alkaa!

Kari Glödstaf
2.6.2022

 

Blog is written by the artistic director
of Silent Film Festival,
Kari Glödstaf.