Blogi

 

04.05.2017

Syksyä odotellessa


Syksyn festivaaliohjelmisto on ollut nähtävillä jo reilun viikon ja ensimmäiset rohkeat lipun ostajatkin ovat tehneet hankintansa, mutta perinteeksi muodostuneen blogin kirjoittaja ei ole ehtinyt tarttua kynäänsä ennen kuin nyt. Syytän tästä sekä siviilityön kiireitä että kevätväsymystä, vaikka kumpikaan ei ole tietysti hyväksyttävää. Lupaan silti parantaa tapani jatkossa.

 Tämän vuotisen ohjelmiston kokoaminen ei ollutkaan niin helppoa kuin etukäteen kuvittelimme. Maamme itsenäisyyttä käsittelevän teeman hahmottelu muuttui matkan aikana useaan otteeseen, sillä välillä mietimme josko ohjelmiston voisi koostaa vain kotimaisista elokuvista tai ehkä sittenkin sijoittaisimme mukaan myös tsaarinajan venäläisiä mestariteoksia (onneksi älysimme luopua jälkimmäisestä vaihtoehdosta jo hyvässä vaiheessa, sillä se teema ansaitsee ehdottomasti oman festivaaliohjelmistonsa). Lopulta kaikki loksahti kohdalleen Pordenonessa, jossa ideoitiin ohjelmarunko ja teema Antti Alasen vinkkeihin ja ehdotuksiin nojautuen.

 Jokainen tällaisia erikoisfestivaaleja järjestävä tietää, ettei haluttujen teosten löytäminen ja saaminen ole kaikkein helpoin tehtävä. Ei meillekään, sillä John Fordin Neljä poikaa (1928) osoittautui aivan liian hintavaksi (elokuva olisi sopinut teemaamme Carl von Haartmanin roolisuorituksen myötä), eikä Marian Nixonin elokuviakaan tuntunut löytyvän mistään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme joutuneet tinkimään korkealaatuisesta ohjelmistosta, sillä silloin muistimme suuren kivikasvon satavuotistaiteilijajuhlan.

Buster Keatonin elokuvia on esitetty festivaaleilla aiemminkin. Koska Keaton teki elokuvadebyyttinsä keväällä 1917, on vähintäänkin kohtuullista antaa hivenen tilaa myös suositun koomikon teoksille. Kaikkien aikojen suurimpiin mykkäelokuviin lukeutuva Kenraali (1926) oli debyyttielokuvan The Butcher Boy (1917) ohella itsestäänselvyys, mutta muiden elokuvien kanssa täytyi miettiä hieman pidempään. Lopulta päädyimme valitsemaan pari harvemmin esitettyä lyhytkomediaa sekä tähden ensimmäisen ”virallisen” kokoillan elokuvan Kolme aikakautta (1923), joka ainakin allekirjoittaneen papereissa lukeutuu Keatonin parhaisiin töihin.

 Festivaalit huipentuvat tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta torstaina esitettävän Finlandian (1922) myötä. Itse olen odottanut kyseisen elokuvan näkemistä aina siitä lähtien, kun pari vuotta sitten kuulin sen olevan restauroitavana itsenäisyyden satavuotisjuhlia varten. Uskon, että Feeniksin esityksestä tulee Radion sinfoniaorkesterin säestämänä täydellinen elokuvakokemus, jota kelpaa verrata kansainvälisten mestareiden tarjoamiin sinfoniaorkesteriesityksiin.

Tervetuloa matkalle kohti syksyn festivaaleja!

Kari Glödstaf

3.5.2017   

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.