Blogi

 

06.06.2017

Syksyä odotellessa II


"Kuinka on mahdollista, että noin pienessä maassa on kaksi mykkäelokuvafestivaalia, ympäri vuoden pyörivä klassikkoelokuvaohjelmisto ja vielä satunnaisesti jotain tv:ssäkin? Meillä Brasiliassa ei ole näistä juuri mitään ja jos on, nekin São Paulossa".

Tuttavani purkaus hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Ei pelkästään hänen kotimaansa tilanteen vuoksi, vaan erityisesti siksi, kuinka hyvin meillä asiat elokuvien suhteen ovatkaan. Tietysti aina voi vaatia parempaa, mutta joskus myös miettiä, onko siihen oikeasti aihetta.

 En tiedä kuinka tarkoituksellista tämä kaikki on, mutta festivaalit ja KAVI:n esityssarjat täydentävät toisiaan hienosti ja onnistuvat kerta toisensa jälkeen välttämään pahimmat päällekkäisyydet. Syksyllä järjestettävän Forssan jälkeen KAVI tarjoaa syys- ja kevätkauden ajan erikoisuuksia ja kevät huipentuu Loud Silentsin ennakkoluulottomiin fiilistelyihin. Vielä kun saataisiin kesäkaudelle YLE mukaan vaikkapa komedioiden muodossa (kuten vuosituhannen alussa), olisi mykkäelokuvien ystävän vuosi silkkaa juhlaa.

 Parasta tässä kaikessa on, ettei mikään taho sulje toista ulkopuolelle. Forssassa on pitäydytty perinteisemmissä ohjelmistovalinnoissa ja suosittu alusta alkaen tunnettuja klassikoita sekä tutumpaa mykkäelokuvasäestystä, kun taas Tampereella järjestettävä Loud Silents -festivaali on esittänyt varsin rohkeitakin elokuvia hyvin omaperäisillä säestäjäryhmillä ryyditettynä. KAVI:n pianosäestys on traditionaalisinta, mutta heillä taas hyvien suhteiden ansiosta voi elokuvallinen anti olla lähestulkoon mitä vain – tästä hyvänä esimerkkinä alkuvuoden erikoisnäytös Oliveran härkä  (1921), jota ei oltu nähty liki sataan vuoteen ennen Orionissa esitettyä restaurointia.

 Näiden lisäksi meillä on vielä satunnaisia esityksiä ympäri maata aina Sodankylän elokuvajuhlista Kymi Sinfoniettan juhlanäytöksiin, Suomalaisen elokuvan festivaalien mykkäelokuvaesityksistä pienempiin tapahtumiin.  Ja jos nämäkään eivät vielä riitä, meiltä on varsin lyhyt matka Bonnin, Lontoon, Bolognan ja Pordenonen näytöksiin. Australialaista elokuvan harrastajaa siteeraten: ”Te onnekkaat eurooppalaiset. Paras ja kattavin tarjonta käden ulottuvilla, toivottavasti osaatte antaa sille arvoa.”

Kari Glödstaf

5.6.2017

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.