Blogi

 

03.07.2017

Syksyä odotellessa III


”Pohjoismaalainen rakastaa lämmintä sisätilaa, mutta myös vapaata luontoa. Hän kokee herkästi vuodenaikojen vaihtelut, kasvikunnan heräämisen, kesän lempeyden. Aurinko, vehreys, vesi ilahduttavat hänen silmäänsä ja ruumistaan, jota hän tarjoaa vapaasti ulkomaailmalle.”

 Näin kauniisti kirjoittaa Carl Th. Dreyerin elokuvia tutkinut ranskalainen Jean Sémolué ohjaajaa käsittelevässä teoksessaan, mutta tosiasiassa Sémoluén sanat pätevät lähes jokaiseen pohjoismaiseen ohjaajaan. Erkki Karu, John W. Brunius, Victor Sjöström, Gustaf Molander, George Schnéevoigt, Teuvo Puro… kaikki olivat luonnon kauneuden ensiluokkaisia tallentajia ja vieläpä siten, etteivät koreat ulkokuvat jääneet koskaan itsetarkoituksellisiksi koristeiksi, vaan palvelivat aina elokuvaa ja sen juonta.

 Suurin kaikista oli kuitenkin Mauritz Stiller, joka komediaohjaajan taidoista huolimatta löysi todellisen suuruutensa Selma Lagerlöfin romaaneista ja siirsi ne valkokankaalle tavalla, johon vain todelliset mestarit pystyvät. Mahtavimmillaan Stiller oli kuvatessaan talvisia maisemia (Aarne-herran rahat, Gunnar Heden taru ja Gösta Berlingin taru ovat talviselta kuvastoltaan ylivertaisia koko pohjoismaisen elokuvan historiassa), mutta eipä hänen kesäisissä elokuvissakaan ole moittimista. Tästä hienoimpana esimerkkinä Laulu tulipunaisesta kukasta, mutta vähäisenä ei tule pitää Juhaakaan, jota Antti Alanen kuvaa ”valon oodiksi, jonka kompositio perustuu auringon ja veden loistoon”. Entä mitä meille tarjoaisikaan Henri Langlois’n ylistämä Fiskebyn, ellei se olisi jo vuosikymmeniä sitten kadonnut ehkä ainiaaksi?

 Vuonna 1921 valmistunut Juha on esitetty festivaaleilla aiemminkin, mutta siitä on jo 17 vuotta aikaa. Elokuvan valinnan kyseenalaistaville voin vain todeta, että ainakin itse kannatan keskeisten klassikkojen uudelleenesityksiä jo pelkästään festivaaliyleisön vaihtuvuuden vuoksi – veikkaan, ettei suurin osa festivaalivieraista ole ollut ihailemassa edellistä esitystä Työväentalon salissa. En ollut minäkään, enkä ole koskaan vielä onnistunut Juhaa isolta kankaalta näkemään.

 Juha kietoutuu teemaamme useamman tekijän osalta. Tärkein on luonnollisestikin kirjailija Aho, joka ehti nähdä elokuvaversion ennen kuolemaansa 1921 – ja tyrmistyä muutamista Stillerin tekemistä ratkaisuista. Hänen ja Stillerin lisäksi myös miespääosan esittäjä Urho Somersalmi oli suomalainen. Stillerin vanha ystävä oli teatterinäyttämöiden suuri suosikki ja veteraani, Antti Alasen mukaan ”yhä ainoa uskottava viettelijä Juha-filmatisointien sarjassa”.

 

Kari Glödstaf

2.7.2017 

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.