Blogi

 

28.07.2017

Syksyä odotellessa IV


Elokuvaharrastajat ovat ahkeria väsäämään erilaisia listauksia. Keskustelupalstat, sosiaalisen median ryhmät ja elokuvasivustot vilisevät erinäisiä kyselyjä maailman parhaista elokuvista, tekijöistä, kohtauksista ja mykkäelokuvien kohdalla myös väliteksteistä. Joitakin tällainen ärsyttää, itse pidän niitä kiinnostavina, koska niistä voi löytyä toisinaan melkoisia helmiä tutustuttavaksi. Olen itsekin kynäillyt Mykkäelokuvasivustolle paitsi aikakautensa parhaiden elokuvien listan, myös pohtinut itselleni tärkeimpiä kadonneita elokuvia. 

Yhtä listausta en ole lähtenyt vielä julkisesti kokoamaan ja se on ns. ” must-see movies” eli elokuvat, jotka on pyrittävä näkemään hinnalla millä hyvänsä. Nimikkeet ovat luonnollisestikin vaihtuneet vuosikymmenten aikana, mutta muistan silti edelleen, kuinka hienolta tuntui 1990-luvun puolessa välissä yliviivata esimerkiksi Lon Chaneyn kuuluisa kauhuelokuva Suuren oopperan kummitus (1925) pois himoittujen nimikkeiden joukosta. Kaikkia muistiin kirjoittamiani elokuvia tulen tuskin koskaan näkemään, mutta ainakin yhden voin taas poistaa tämän syksyn festivaalien myötä: Erkki Karun ja Eero Leväluoman ohjaama Finlandia (1922) on ollut listani ykkösnimi siitä lähtien, kun kuulin KAVI:n restauroivan sen maamme 100-vuotisjuhlien kunniaksi. 

Finlandia on jostain syystä saavuttanut minun kohdallani lähes myyttisen elokuvan aseman. Kiinnostukseni mykän kauden dokumentteihin ja erityisesti kotimaamme kuvauksiin on ehtymätöntä, koska niissä pääsee näkemään Suomea sellaisena kuin se on oikeasti ollut. Suurkaupunkimme ja nähtävyytemme tulevat käsinkosketeltavan todellisiksi ja mikäpä onkaan miellyttävämpää – ja samalla myös kaihoisampaa – kuin tutkailla näkemäänsä ja mahdollisesti vertailla, mitä kankaalla nähtävää on siirtynyt peruuttamattomasti syrjään. Tästä syystä olenkin erittäin pettynyt siihen, ettei kotikaupungistani Lappeenrannasta ole juuri lainkaan ikivanhaa materiaalia tarjolla. 

En tiedä, pystyykö Finlandia täyttämään sille asettamani odotukset, mutta kyseessä tulee olemaan varmasti elämys, jota en ihan äkkiä unohda. Sitä odotellessa aion nautiskella Elonet-sivustolla katsottavissa olevan Finlandian edeltäjän, vuonna 1911 valmistuneen Finlandin. Suosittelen sinuakin tekemään samoin.

 Kari Glödstaf

26.7.2017

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.