Blogi

 

14.03.2018

Kohti syksyä I


”Suunnittelemanne festivaaliteema on hyvä ja jonain vuonna ehdottomasti toteutettava, mutta eikö ensi vuonna pitäisi olla historiallisestikin ajatellen sotaelokuvien vuoro?”

Osapuilleen näillä sanoilla meitä ohjeistettiin viime vuoden festivaaleilla, kun eräs vakiovieraamme kuuli keskustelumme vuoden 2018 ohjelmistosuunnitelmasta. Palautteen jälkeen meidän ei tarvinnut kauan miettiä, kun päätimme vaihtaa teemaa. Uskon, että jokainen festivaalivieras tulee olemaan tyytyväinen tämänkin syksyn antiin.

Sota oli ollut ajatuksissamme jo muutama vuosi sitten, mutta silloin emme päässeet puusta pidemmälle. Ajatuksen juoksu katkesi muistaakseni elokuvien listaamiseen, emmekä yksinkertaisesti uskoneet löytävämme riittävästi laadukkaita teoksia koko viikonlopun ohjelmiston täyttämiseen. Näin jälkikäteen ajateltuna on vain hyvä asia, ettemme lähteneet tuolloin rakentamaan mitään puolivillaista, sillä muutaman vuoden itseopiskelu ja elokuvien katsominen tuottavat nyt huomattavasti paremman lopputuloksen kuin mihin olisimme päässeet vaikkapa kolme vuotta sitten.

Kuten aikaisempinakin vuosina, aloimme laatia ohjelmakarttaa hyvissä ajoin. Tarkoituksenamme oli saada jokaiselle päivälle yksi isompi elokuva, joiden ympärille voi rakentaa muun ohjelmiston. Tämä aiheutti mielenkiintoisen ongelman: minkä neljästä suuresta (Kilpakosijat, Siivet, Suuri paraati, Länsirintamalta ei mitään uutta) voisi pudottaa pelistä pois? Päädyimme lopulta Länsirintamaan, sillä se on näistä elokuvista ainoa, josta on olemassa myös suomalainen blu-ray -julkaisu. Näin ollen se on helpommin saatavilla kuin muut edellä mainitut elokuvat.

Ohjelmisto on rakennettu pitkälti amerikkalaisten elokuvien varaan, mikä johtuu kahdesta seikasta. Ensinnäkin, amerikkalaiset olivat hyvin innokkaita käsittelemään sotaa. Näkökulmia oli monenlaisia aina Saksan alennustilaa kuvaavasta Isn’t Life Wonderfulista lentäjille omistettuun Wingsiin, sotapropagandasta (Behind the Door, The Sinkin of Lusitania) pasifismiin (Civilization). Toiseksi, eurooppalaisia tuotantoja oli huomattavasti vaikeampaa saada: joko arkistot vastasivat kyselyihimme liian myöhään tai sitten olimme saaneet väärää informaatiota tiettyjen kopioiden säilytyspaikasta. KAVI:n kokoelmista saimme kaksi teemaamme sopivaa teosta, Kuvia Suomen vapaussodasta sekä Arsenal, joka on omissa papereissani yksi kaikkien aikojen suurimmista elokuvista.

Lopuksi vielä pari sanaa Kihlauksesta (1922). Forssan Mykkäelokuvafestivaaleille on erittäin suuri kunnia saada vastikään restauroituja elokuvia ohjelmistoon. Tällaiset tapahtumat ovat niin harvinaisia, ettei niiden kohdalla tarvitse edes miettiä yhteensopivuutta ohjelmiston muiden nimikkeiden kanssa. Näin olemme toimineet ennenkin: Anna-Liisa (1922) oli ohjelmistossa 2013, viime vuonna vuorossa oli Finlandia (1922) ja tänä vuonna Kihlaus. Kaksi jälkimmäistä ovat olleet vielä maailman uusintaensi-iltoja, joten niiden painoarvo on vielä aiempaa kovempi. Uskon, että jokainen festivaalivieras ymmärtää tämän ja toivon, että saamme täyden salin todistamaan tätä merkkitapahtumaa.

Näiden rivien myötä haluan toivottaa sinut tervetulleeksi matkalle kohti Forssan 19. Mykkäelokuvafestivaaleja. Ole kuulolla, kevään ja kesän aikana käyn esitettäviä elokuvia perusteellisemmin läpi näillä sivuilla.

Kari Glödstaf
13.3.2018

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.