Blogi

 

11.06.2018

Kohti syksyä IV


Sota on hirvittävin asia, mitä maailmassa voi tapahtua. Keskitys- ja vankileirit, joukkotuhoaseet, massamurhat, kansojen alistaminen ja nöyryyttäminen – kaikki nämä ovat sairaiden ihmismielien luomuksia ja tekoja, joista langetetaan tuomioita vielä vuosikymmeniä tapahtuneen jälkeenkin. Siitä huolimatta kauheudet toistuvat lähes jatkuvasti jossain päin maailmaa.

Samalla näille hulluille ja heidän keksinnöilleen ja saavutuksilleen myös nauretaan. Onko se sallittua? Onko se järkevää, edes naurun arvoista? Minä en tiedä, mutta niin on aina tehty. Toisaalta nauru on aina ollut paras lääke kauhua vastaan.

Yhdysvalloilta kesti suhteellisen kauan ennen liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan. Sotaa vastaan ja sen puolesta puhuvat tahot kävivät omia propagandanäytöksiään ympäri maata, ennen kuin lopullinen päätös liittymisestä tapahtui RMS Lusitanian upottamisen myötä. Sen seurauksena sympatiat saksalaisia kohtaan muuttuivat radikaalisti ja elokuvateollisuus alkoi esittää heidät entistä useammin raakalaismaisina hunneina, jotka olivat valmiit tuhoamaan kaiken.

Kaksi suurta elokuvatekijää näki tilanteessa myös aineksia komedialle. Ensin Charles Chaplin toteutti erinomaisen lyhytelokuvansa Kivääri olalle vie! (Shoulder Arms, 1918) ja pian sen jälkeen ”Komedian kuninkaaksikin” nimetty Mack Sennett toi valkokankaille oman farssinsa Yankee Doodle in Berlin (1919). Ensin mainittu on jäänyt elokuvahistoriaan suurena teoksena, kun taas Sennettin tuottama rymistely on haalistunut kuriositeetiksi, jonka tuntevat enää vain harvat. Koska Yankee Doodle in Berlin on ansainnut paremman tunnettuuden, valitsimme sen festivaalimme komediahelmeksi. Elokuva jäi ilmestyessään ilman Suomen ensi-iltaa, joten on hyvinkin mahdollista, että Elävienkuvien Teatterin näytös on sen ensiesiintyminen Suomessa – lähes 100 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Yankee Doodle in Berlin on sennettmäisen älytön ja räävitön vitsikavalkadi, jossa kuvia kumartamaton tuottajasuuruus on ottanut kohteekseen Saksan sotavoimat ja etenkin sen johtoportaan. Sennettin käsikirjoittama tarina on näennäisesti kertomus saksalaisten joukkoon soluttautuvasta amerikkalaisagentista, mutta keskiössä ovat kuitenkin lemmenkipeät saksalaisjohtajat. Tarjolla on ristiinpukeutumista, esineiden paiskomista, takapuolelle potkimista, kauniita naisia ja hauskaa sanailua, kaikki aikansa tähtiryhmän esittämänä. Valkokankaalla nähdään siis Ford Sterlingin, Ben Turpinin, Marie Prevostin, Chester Conklinin ja Frank Hayesin kaltaisia koomikkolegendoja.

Kari Glödstaf

10.6.2018

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.