Blogi

 

16.08.2018

KOHTI SYKSYÄ VI


”Ajattelin kirjoittaa kirjan tai sitten tehdä mykkäelokuville omistetun sivuston.”

 Muistan varmaan ikuisesti hetken, jolloin seisoin  Susanna Kaharisen kanssa vuoden 2005 festivaaleilla. Alkamassa oli päänäytös Erich von Stroheimin Häämarssista (1928) ja jostain syystä kutsuvieraana ollut Eric Grayson ei halunnut tai voinut esitellä elokuvaa, joten järjestäjät kysyivät, voisinko ystävällisesti tehdä sen. Suostuin sen kummempia ajattelematta ja vasta elokuvan alustusta tehdessä huomasin miettiväni, mihin olinkaan lupautunut. Tilaisuus meni kuitenkin kelvollisesti loppuun asti ja sysäsi valtavan lumipallon liikkeelle: sen jälkeen paneuduin mykkäelokuvien maailmaan aiempaa intensiivisemmin, valmiina ottamaan vastaan jokaisen niiden parissa tarjotun työtehtävän. 

”Sain kirjan valmiiksi ja olen totaalisen kyllästynyt mykkäelokuviin.” 

Näin muistan tokaisseeni monellekin ystävälle tänä kesänä viimeisteltyäni uusimman teokseni 1000 mykkäelokuvaa: sirpaleita elokuvan kulta-ajalta. Takki oli täysin tyhjä ja kynäkin varmasti monen mielestä tylsynyt. En ole ollut yhtä uupunut edes yhdenkään Pordenonessa viettämäni viikon jälkeen, vaikka olen siellä istua tapittanut elokuvia aamuyhdeksästä puoleen yöhön ja koettanut sen päälle vielä kirjoittaa näkemäni ylös, jotta voisin esitellä valkokankaan aarteita mahdollisimman monessa paikassa. Pordenone on ollut kuitenkin lastenleikkiä tämän projektin rinnalla ja etenkin viimeinen vuosi on tuntunut erityisen raskaalta. Onneksi siitä on kuitenkin selvitty ja katseet suunnattu kohti uusia projekteja. 

”Sain yhteyden sinne mihin pitikin ja voin aloittaa uuden projektin lokakuussa.” 

Kun väsymys on hyvin levätyn kesäloman myötä selätetty, voi huoletta tehdä taas hulluja suunnitelmia kirjoitustöiden suhteen – tästä esimerkkinä käyköön viime perjantaina ystävälleni laittama tekstiviesti, jossa hahmottelin tulevaa kirjoitusprojektia. Se linkittyy tiiviisti loppusyksyn massiiviseen Suomi-Filmi -kokoelmaan, joka sisältää lukuisia ennen julkaisemattomia kotimaisia mykkäelokuvia. Kiitos KAVI:n ja VLMedian, nämä tuntemattomiksi luokitellut teokset palaavat viimeinkin jokaisen elokuvaharrastajan ulottuville. Se tarkoittaa taas kirjoitusprojekteja, mutta mitäpä siitä, ovathan ne jo erottamaton osa elokuvaharrastustani. 

Näiden rivien myötä päätän tämänvuotisen blogini ja toivotan kaikki sydämellisesti tervetulleiksi 19. Forssan Mykkäelokuvafestivaaleille!

 

Kari Glödstaf

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.